KÖRNYEZETBARÁT FLUORESZCENS FESTÉKANYAGOT FEJLESZTÜNK

Az NKFI alapból megvalósuló projekt.

Az NKFI Alap „Mikro-és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 99,23 millió forint állami támogatást nyert el a BioXol Kft.

A vállalkozás a 129,74 millió forint összköltségű projektje során olyan környezetbarát technológiával előállított fluoreszcens festéket hoz létre, mellyel javíthat az ilyen természetű anyagokat felhasználó területek környezetterhelésén.

Az áramlási citometria sejtpopulációk mennyiségi és minőségi vizsgálatára alkalmas laboratóriumi eljárás. Napjainkban magas színvonalú rutin klinikai laboratórium nem képzelhető el áramlási citométer nélkül. A korszerű diagnosztikai automaták fluoreszcens festékek segítségével végzik el a sejtek differenciálását. Ezek a speciális festék készítmények toxikus szerves oldószerekben oldott, rendkívül szenzitív molekulák. A korszerű, környezettudatos gondolkodás és gazdaságosság javítása érdekében a BioXol Kft. célul tűzte ki mérgező komponenseket nem tartalmazó, biztonságosan kezelhető és használható készítmények kifejlesztését.

A projekt során kialakított formulák illeszkedni fognak a jelenleg alkalmazott gépek rendszereihez, ugyanakkor a környezetbarát természetük miatt jelentős piaci potenciált is jelentenek. A fejlesztés további célja más felhasználási területeken is fluoreszcens festékek stabil oldatban tartása a környezettudatosság elveit követve.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „2018-1.1.1-MKI” számú pályázati kiírásán 99 229 142 Ft állami támogatást elnyert, 129 744 703 Ft összköltségvetésű projekt 2019. január 1-én indult és várhatóan 2020. október 30-án zárul.


nkfi-projekt nkfi-projekt nkfi-projekt

A fejlesztés eredményeképpen egyedülállóan újszerű környezetbarát termékek jöttek létre a jelenleg beszerezhető, toxikus vegyületeket tartalmazó készítményekkel szemben. A fluoreszcens festésre használandó molekulák kémiai szintézisét követően történt a fluoreszcens reagens készletek formuláinak kifejlesztése, stabilitás tesztjeinek elvégzése, a gyártási eljárások és minőségellenőrzési módszerek kidolgozása, klinikai teljesítőképességük validálása és a regisztrációhoz szükséges dokumentáció összeállítása és benyújtása a hatályos európai szabályozásnak és szabványoknak megfelelően.

A Bioxol Kft által fejlesztett in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközöket az illetékes szakhatóság, a benyújtott dokumentáció értékelését követően regisztrálta, CE jelöléssel kereskedelmi forgalomba hozhatók. A fejlesztés orvosi laboratóriumi gyakorlatban használható, nyereségesen gyártható és forgalmazható készítményeket eredményezett.


2020-BAN NYERT PÁLYÁZATUNK

BIOXOL Fejlesztő Gyártó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság a Bioxol Kft. technológiai fejlesztése című projektjével (projekt azonosító száma: VEKOP-1.2.6-20-2020-00223) 5 000 034 Ft értékű támogatást nyert el, ezzel a projekt teljes költségének 70 %-át támogatásból tudta fedezni.A projekt célja a telephelyen történő munkavégzés gyorsítása, modernizálása. Ennek érdekében gépbeszerzéseket hajtottunk végre (STILL EXV 14C raklapemelő, Jungheinrich AMW22 mérleges emelőkocsi, laptopok, telekommunikációs eszköz). A projekt befejeződött.


nkfi-projekt nkfi-projekt nkfi-projekt